Powered by Jasper Roberts - Blog

PEMBERITAHUAN

(Assalamualaikum/salam sejahtera/ようこそ) WALK-IN / BOOKING SERVICE CALL 03-42801031 @ 42803086-(Ampang) 03-80740967-(seri kembangan) 03-90824403 (BALAKONG)
RSS

Honda Jazz

Honda Jazz (2003-2007)

Bunyi besi bergesel semasa mula masuk gear D atau R

Honda Jazz ini mempunyai beberapa masalah pada gear box nya.antara masalah adalah FLYWHEEL. flywheel honda city ini mempunyai rekabentuk yang berbeza dari kenderaan lain kerana dia menggunakan gear box CVTF. Sekiranya honda Jazz anda mempunyai bunyi macam besi bergesel pada enjin semasa mula memasukkan gear D atau R itu sudah semestinya flywheel sudah rosak. Untuk mengenal pasti flywheel rosak, mula-mula start enjin, tarik hand brake paling tinggi dan jangan lepaskan hand brake , letak gear pada N, kemudian masuk gear D dan R berulang-kali tanpa menekan brek(jika tidak berani buat, kenalah jumpa yang pakar) sekiranya bunyi besi bergesel ada dah tentu flywheel rosak. Disini saya sertakan gambar Flywheel.


kesan-kesan sekiranya lambat menukarnya boleh menyebabkan gearbox pula bermasalah. Cara untuk menyelesaikan masalah adalah menukar sahaja dengan yang baru. Di sini saya serta No Part Flywheel berkenaan.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS